Hingste / Hamur frá Blesastöðum II

Hamur frá Blesastöðum II IS1998187801

Super sind, alsidighed, størrelse, store gangarter og spændende farve.

Hamur købte vi på Island i vinteren 2004. Han har siden taget os alle med storm! Hamur har alt, hvad vi drømmer om hos en islandsk hest: et naturligt gangartsanlæg med store, rummelige bevægelser, en smuk farve, masser af man og hale og ikke mindst et fantastisk venligt, nervefast og samarbejdsvilligt sind.

Hamur har et stærkt, naturligt töltanlæg. Han tager lange skridt og udmærker sig med en stor bagbensaktion. Han har en kraftfuld pas og tre gode grundgangarter - alle med stor bevægelse og lange skridt.

Hamur er en alsidig konkurrencehest, som gennem de sidste par år, virkelig har slået sig fast som en af Danmarks stærkeste femgængere.

Af resultater kan nævnes:

 • Danmarksmester i stilpas 2013
 • Bronze i stilpas til NM 2012
 • Udtaget til landsholdet 2012
 • Bronze i stilpas til DM 2012
 • Danmarksmester i 150 meter pas 2012
 • Danmarksmester i 150 meter pas 2011
 • Danmarksmester i stilpas 2010
 • Danmarksmester i 150 meter pas 2010
 • Udtaget til landsholdet 2010
 • Nr. 7 i 5-gang til Nordisk Mesterskab 2010
 • Opnået 6.90 i T.1
 • A-finale deltager til Euromot i A-flok 2010
 • Bronzemedalje i 5-gangskombination til DM 2007

Få hingste i Danmark har så alsidige konkurenceresultater!

langtved isheste

Hamurs kåring

Hamurs kåring fra FEIF-kåringen i Herning 2005
 
 Hoved  Hals  Overl.  Prop.   Benkv.  Benbev.   Hove  Man/Hale Bygning   
 8,5 8  8,5 8,5   7  7  7,5  9 7,91   
 Tölt  Trav  Pas Galop Vilje/sind Form Skridt    Rid.  Total 
 8,5  7  8,5 8,5  8  8,5  9   8,22   8,10

Hamurs afkom

Hamurs afkom er utrolig søde heste. De er naturligt nysgerrige og nervefaste. De er smukke heste og ofte med lang man.

Afkommene er meget nemme at tilride, lærenemme og ofte med god tölt fra dag ét. Hamur avler sit bevægelsesmønster videre - de store bevægelser, lange skridt og naturlige tölt.

Hamurs første afkom, Fold fra Blesastödum, blev i 2006 kåret med byg: 8.18, rid: 8.25 og en total på 8.22.

langtved ishesteMánadís fra Brøndens Mark efter Hamur. Hun er kåret med 9 for form og langsom tölt, og 8.5 for tölt, trav og vilje. Hun har 1. kl. for bygning.

Spændende farver

Hamur er glóbrun farveveksler - dvs. at 50 % af Hamurs afkom bliver farvevekslere. Derudover avler han også palomino, gyldensort og moldott, da han er bærer af palominogenet.

Hvad er en farveveksler?

En farveveksler (roan på engelsk) er en hest, der har et bestemt dominant gen. En hest kan altså ikke bære et skjult anlæg for at blive farveveksler. Genet er (nyeste forskning viser, at der skal stå "kan være") letalt, d.v.s. at en hoppe med et foster, der er homozygot for genet (bærer det dobbelt ) vil afstøde fosteret. Derfor bør farvevekslerhopper ikke bedækkes med farvevekslerhingste.

En hest, der er farveveksler, vil give afkom, der for halvdelens vedkommende også bliver farvevekslere.

En hest har to slags hår: underhår og dækhår. Normalt er der kun en mindre nuanceforskel på disse hårtyper, men hos farvevekslere er underhårene hvide. Dækhårene kan have alle de farver, som en islandsk hest ellers kan have, og som bestemmes af andre gener (sort, rød, brun, skimmel, broget, palomino osv.). Hos farvevekslere har hoved, ben, man og hale den samme farve året rundt, mens kropsfarven skifter. Dette skyldes, at underhår og dækhår har forskellige fældningstidspunkter, forskellige vækstperioder og forskellig længde.

Nedenfor følger en beskrivelse af årets gang farvemæssigt set for Hamur, som er sort farveveksler.


Assi er efter Hamur og brun farveveksler

Hamur fremtræder sort om vinteren, hvor man kun kan se dækhårene. Dækhårene tabes om foråret, og de hvide underhår bliver langsomt synlige. Det hvide kulminerer i april/maj måned, men stadig med sort hoved, man, hale og ben. Lidt senere på forsommeren skiftes den hvide underpels, så de nye korte sorte dækhår bliver mere synlig, og han får derfor en mørkere farve i juli. Først på efteråret bliver han igen lysere, fordi de hvide nye underhår på det tidspunkt vokser hurtigere end de sorte dækhår og derfor kommer frem og bliver delvist synlige. De hvide underhår bliver dog ikke så lange, så de bliver i løbet at efteråret "indhentet" af de sorte dækhår, der inden vinter helt kommer til at dække underhårene, så hesten igen næste vinter fremtræder helt sort.

Eksemplet med Hamur kan overføres til farvevekslere med hvilken som helst grundfarve, denne vil i årets løb på samme måde som ovenfor beskrevet blive erstattet/nuanceret af den hvide underhårspels.

Tidspunkterne for de forskellige synlige skift i farveveksleres farve vil kan variere, men forløbet igennem faserne vil være ens.

Jón og Hans Olaf Stenild | Dybvadvej 124, 9740 Jerslev - Danmark | Tlf.: 28 15 39 40